Diario de Goyo

Diario de Goyo

Az oroszok már a spájzban vannak!

2023. július 03. - Goyo76

hullamvasut.png

A képen látható dologról mindenki tudja, hogy mi. Egy hullámvasút, egészen pontosan 2013-ig a budapesti Vidámparkban, azóta az Állatkertben lévő hullámvasút; a világ egyik legrégebbi faszerkezetű, működő hullámvasútja. 1922-ben épült, eredeti neve Hegyivasút volt. Az Angol Park, majd a Budapesti Vidám Park legnagyobb mutatványa volt. A magyar elnevezése, ahogy sok más esetben is (pl. gyógyszertár, vagy tűzoltóság, stb.), logikus és találó.

A Világ minden részén nagyon népszerűek ezek a játékok a különböző témaparkokban. Akár órákat is képesek az emberek sorban állni a tűző napon, hogy a rövid (1-másfél perces) menet során élvezzék a hullámok és a sebesség nyújtotta borzongást.

Ezeket Spanyolországban „montaña rusa”-ként ismerik. A szó szerinti fordítása ennek: orosz hegy. A "hegy" elnevezés könnyen érthető a számos fel- és lejtő miatt. De miért éppen "orosz"?

Nos, ahogy a neve is mutatja, ez a látványosság Oroszországban született, a XVIII. században. A hideg téli hőmérséklet leküzdésére és a szórakozás érdekében kb. 24 méter magas hócsúszdákat építették 50 fokos szögben, és fa támasztékokkal biztosították., amelyeken a szánkók a hegy lábához csúsztak. Nagy Katalin cárnő mindig is várta a telet, hogy élvezhesse ezeket a szánkókat. Nagyon jól érezte magát rajtuk. Az egyik legfőbb érdekesség, hogy az oroszok "Американские горки" (Amyerikanskiye Gorki)-nak nevezték el őket, ami szó szerint annyit tesz: "Amerikai hegyek". A „Russian mountains” kifejezés több nyelvben is még mindig a hullámvasút megfelelője. Románul Montagne russe, olaszul Montagne russe, franciául Montagnes russes, portugálul pedig Montanha-russa.

rcoater_coney.jpg1884. június 16-án megnyílik az első hullámvasút Amerikában a New York-i Brooklynban található Coney Islanden. A váltóvasút néven ismert, LaMarcus Thompson ötlete volt, óránként körülbelül hat mérföldet tett meg, és egy ötcentesbe került a használata. Az új szórakozási lehetőség azonnal sikert aratott, és a századfordulóra már több száz hullámvasút működött országszerte. 

 

 

 

 

 

 

A konyhában is találkozhatunk az oroszokkal. A képen látható fasírtot sem kell senkinek sem bemutatni. Családi kirándulások állandó szereplője volt a szocializmusban. Hidegen, akár másnap is életet tudott menteni. A spanyolok ezt "filete ruso" (orosz steak) néven ismerik. Ez is ténylegesen orosz eredetű, valójában a Volga vidékén született. Az orosz nemesek konyháit a XIX. században neves francia szakácsok vezették, akik számos orosz-francia fúziós receptet alkottak.

fasirt.jpg

Ha azt halljuk, hogy Macedónia, akkor nem más, mint egy ország ugrik be mindenkinek, ugye? Hát a spanyoloknak nem! Ők bárokban, éttermekben fogyasztják, vagy otthon.

macedonia.jpgEz a különleges elnevezés annak a birodalomnak az eredetére vezethető vissza, amelyet Nagy Sándornak sikerült felépítenie (III. Sándor Macedónia királya Kr. e. 336-tól 323-ig). Uralkodása viszonylag rövid volt, mindössze 13 év, de intenzív, mivel ez idő alatt folyamatos hódításai és győzelmei révén hatalmas birodalmat alakított ki, különböző népek és nemzetek széles keverékét hozta össze, és integrálta a fajokat, kultúrákat, nyelveket, szokásokat, hagyományokat ... ezért ez a vegyes saláta a gyümölcsökkel, azok textúráival és ízeivel készült keverékével ahhoz hasonlít.


Nemcsak a gyümölcsökre, hanem a különböző elemek bármilyen kombinációjára is alkalmazható, pl. egy vegyes sajttálat is lehet így nevezni.

 

tortilla_tapas.jpgMaradva még a konyhában, a szintén kedvelt tojásrántotta vagy omlett Spanyolországban „tortilla francesa”-ként ismert, vagyis francia omlett. Ennek az eredetéhez jó 200 évet kell visszamennünk az időben… (A „tortilla de patatas”, ami a krumplis omlett, szinte mindennapos fogás a spanyol otthonokban, a bárokban mint tapast (italok mellé kis harapnivalóként) felszolgálva, szintén népszerű.) 

 

 

Cádiz és San Fernando városok 1810-es francia ostroma idején történt. Az olyan élelmiszerek, mint a zöldségek, gumók és zöldségek hiánya arra késztette a polgárokat, hogy a hagyományos burgonyás omlettünket egy sokkal egyszerűbb, csak tojásból készült omlettre cseréljék. Gyakorlatilag mindenkinek voltak állatai, főleg csirkéi, így nem volt nehéz ilyen tápláló élelemmel ellátni magukat. 

Ettől kezdve, amikor így kezdték el készíteni az omlettet, francia omlettnek nevezték el. Először "la tortilla de cuando los franceses" (omlett a francia időkből) volt a neve, és idővel végül „tortilla francesa” (francia omlett) lett belőle. Mint az olvasó már kitalálta, az omlett inkább spanyol, mint francia, és természetesen a szomszédos országban nem így hívják.

A burgonyás omlett kétségtelenül a spanyol gasztronómia egyik legjellemzőbb étele, egyike azoknak az ételeknek, amelyek igazi vallást jelentenek. Hagymával, hagyma nélkül, cukkinivel, sárgarépával, tőkehallal, töltve, többé-kevésbé túróval... az omlettnek annyi változata van, ahány ház, ahány család. Bár némelyik sokkal vonzóbb, mint a többi.

tortilla_santos.jpgA krumplis omlett jól példázza az egyszerű dolgok varázsát. Tojás és burgonya. És persze hagyma, ha úgy tetszik. Bár a legjobb omlett elkészítéséhez a tojás és a burgonya minősége, a főzési pont, az aludttej, és a szeretet, amit a szakács beletesz, ami minden recept legfontosabb összetevője, mind-mind közrejátszik. 

 

Egyesek szerint az omlett titka "néhány tojás", bár a córdobai Taberna Bar Santosban készült omlettben nem kevesebb, mint 25 tojás van, 5 kiló burgonya, és rengeteg művészet. Egy omlett, amely a város jelképévé vált. (fenti kép)

 

5.000 tojás, 1.500 kiló burgonya és mintegy 300 liter olaj az összetevői annak a rekordot jelentő omlettnek, amely természetesen Spanyolországban, Carcacíában (A Coruña) készült 2018-ban. Hozzá kell még adnunk 5 kiló sót és mindenekelőtt a darut, amelyre szükség volt ahhoz, hogy megfordítsák azt a gigantikus konténert, amelyben ezt az óriási burgonyás omlettet főzték.

Tojásról van szó, de sok tojásról. Ez a galíciai omlett 5.000 tojásból készül (ennyi tojást tojik egyetlen tyúk 20 év alatt!). Emellett 1.500 kiló galíciai burgonya is kell hozzá, amit A Coruña-i Carcacía lakói a fiesta előtti napon négy órán át pucoltak. Hozzá kell adni mintegy 300 liter olajat és rengeteg sót és borsot, akár 5 kilót is.

tortilla_grande.jpgMint a házi készítésűeknél, ennek az omlettnek a sikeréhez is a legbonyolultabb és legfontosabb pillanat a megfordítása. Egy három és fél méter átmérőjű serpenyő, ami 6.000 (!) kg-t nyom, csak némi gépi segítséggel lehetséges, hogy megforduljon...ezt elég gyorsan kell megtenni, tekintve, hogy a tortilla felső része ilyenkor még folyékony. Otthon ezt egy megfelelő méretű lapos tányér segítségével oldják meg.

Az alábbi videón látható a darus fordítás:

 Az eredmény: 1.300 adag burgonyás omlett, amely a világ legnagyobb omlettjének mondhatja magát.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diariodegoyo.blog.hu/api/trackback/id/tr5718139612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása