Diario de Goyo

Diario de Goyo

Zserbó és bejgli helyett

2022. január 06. - Goyo76

A spanyol karácsonyi (édes)gasztronómia része egyrészt a turrón, másrészt a Roscón de Reyes.

A turrón olyan édes tészta/massza, amelyet méz (vagy cukor) és hámozott, pirított mandula főzésével állítanak elő. Az arabok hozták ezt a desszertet a Földközi-tenger partvidékére, különösen Spanyolországba és Olaszországba. A turrón spanyol változata a Valenciai Királyság déli részéről származik a 15. század körül, mivel már V. Károly idején is híres édesség volt. 
Ma Spanyolország a világ vezető turrón-, marcipán- és karácsonyi édességgyártója. 
 
Két fő fajtája van. Az egyik a "turrón duro" (kemény turrón) vagy "turrón de Alicante". Készítéséhez a mézet egy dupla aljú edényben főzik, felverik, majd hozzáadják a cukrot és a tojásfehérjét. Beleöntik a pirított, hámozatlan mandulát. Az így kapott masszát nagy fa lapátokkal és ritmikus mozdulatokkal keverik, amíg a turrónkészítő mester egy kóstolás után meg nem állapítja a "punto de melero" (=mézesmadzag) néven ismert állapotot. Az így kapott masszát formákba helyezik, az ostyával bevonják, rudakra vágják, lehűtik, majd vákuum csomagolják.

 

Így több mint egy évig eltartható, persze csak akkor, ha nem kerül hozzám! 

A másik fajta a "turrón blando" (lágy/puha turrón) vagy "turrón de Jijona" előállításához a keveréket a főzés és felverés után fél órán át őrlik, majd a finomítóban teljesen elporlasztják; egy másik tartályba szállítják, ahol a "boixet" (valenciai szóval kis mozsár) segítségével összekeverik, és a termékből puha nugátszerűség lesz. Két napig hagyják megkeményedni, majd feldarabolják és csomagolják. Ma már szinte felsorolhatatlanul sokféle ízű készül, természetesen cukormentes változatok is vannak.
A világ legdrágább turrónja aranyfóliával, olasz fehér szarvasgombával, indonéz Kopi Luwak kávébabokkal és La Manchából származó sáfránnyal készült „1880” márka terméke. Ebből 500 g 250 €!

December elejétől kezdik árulni a boltokban, és január első hete után el is tűnnek, hogy 11 hónap múlva visszatérjenek mindenki legnagyobb örömére. Bár a reptereken lehet kapni egész évben, hogy bárki tudjon szó szerint egy darab Spanyolországot magával vinni. Meg persze turisták által látogatott városokban vannak kézműves turrón boltok, amik egész évben árulják ezt a fajta édességet.

A másik, általam is nagyon kedvelt karácsonyi édesség a Roscón de Reyes (királyok turbánja talán a fordítása). Ne ezt tényleg csak a karácsonyi szezonban lehet kapni! 

A roscón de Reyes (egyes latin-amerikai országokban rosca de Reyes, rosco de Reyes vagy pastel de Rey) egy tömlő alakú édes, narancsvirágvízzel ízesített tésztából készült sütemény, amelyet kandírozott, kristályosított vagy kristályos gyümölcsök különböző színű szeleteivel díszítenek. Ezek a koronák díszítésére használt drágaköveket jelképezik; ahogy a dekorcukortól is gyémántos csillogást kap az egész. Lehet tejszínhabbal vagy tejszínnel, manapság kávés, szarvasgomba vagy csokoládé ízű habbal is tölteni, és a belsejébe meglepetések kerülnek, általában kerámia- vagy műanyag figurákat tartalmaznak. Az egyik egy szárított bab; ennek a hagyomány az, hogy ha megtaláltad a babot, ki kell fizetned a roscónt, különben fizetned kell a következőért.
 
A másik figura pedig az egyik a Los reyes magos (Háromkirályok) közül. Aki olyan szerencsés, hogy hozzá kerül a király figura, aznapra ő lesz a dobozban található (papír)korona jogosultja, vagyis a király.  Január 6-án, a Háromkirályok napján nagyjából kötelező desszert a családokban; de én (sem) tudok addig várni, sem csak egyszer enni belőle.  

 

A közhiedelemmel ellentétben a Roscón nem vallási hagyományból származik. Az egész az i.e. II. évszázadra nyúlik vissza, amikor a rómaiak a "Las Saturnales"-t ünnepelték, egy pogány ünnepet, amely Szaturnusz, az aratás istenének imádatából állt. Az ókori Róma minden polgára megünnepelte az év legsötétebb időszakának végét, hogy az év egyik legvilágosabb időszakát köszöntse. Ez idő tájt kezdtek el egy olyan desszertet készíteni, amelyet a családdal és a barátokkal osztottak meg, és amely egy mézzel készített kerek süteményből állt, amelybe aszalt gyümölcsöket, például datolyát és fügét tettek.

Száz évvel később a ma is ismert babot adták hozzá ehhez a süteményhez, bár akkoriban a termékenységet és a jólétet szimbolizálta. A maiaktól eltérően, aki megtalálta a lóbabot, annak szerencsét és egy évnyi jólétet jósoltak. 
A régi Római Birodalom megszűnése után a kereszténység elterjedése az európai kontinens számos részén azt jelentette, hogy számos szokás, köztük ez is, eltűnt.

A süteményt lóbabbal sütő hagyomány azonban V. Fülöp spanyol király és XV. Lajos francia király idején jelent meg újra, akik a receptet új szokásokhoz, például az aranypénzek bevezetéséhez igazították. Aki megtalálta őket, az nyerte a díjat, és a rómaiakkal ellentétben, aki megtalálta a babot, arra egy évnyi balszerencse várt rá.

Mexikóban és Guatemalában a Megváltó születése van jelképesen ábrázolva a „rosca de reyes"-el. Jézus Krisztusra utaló babát helyeznek el benne, jelképezve, hogy a gyermeket el kellett rejteni és meg kellett védeni Heródes mészárlásától. A roscát nem önmagában fogyasztják, hanem egy erre a célra szervezett összejövetelen, amelynek alapja a forró csokoládéval kísért rosca fogyasztása. Ennek során minden vendég levágja a saját szeletét, és az a személy, aki megtalálja a babát, vállalja, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2-án) ünnepséget rendez és tamalét készít a jelenlévőknek, amikor ugyanez a csoport újra összejön.

A karácsonyi menü egyrészt régiónként is eltérő, másrészt családonként is; erről külön posztok szólhatnának! Nyugi, nem fognak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diariodegoyo.blog.hu/api/trackback/id/tr3416787252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása